sunnuntai 4. syyskuuta 2016

VALMENTAMINEN LÄHTEE SYDÄMESTÄ



Palaan yhteen mieliteemoistani, valmentamiseen. Tämän kertaisen sysäyksen minulle antoi Kalle Palander, joka Karjalainen-lehden haastattelussa (24.8.) puhui omasta maajoukkueen valmentamistaan ja jota Urheilulehden Janne Eerikäinen myös käytti uusimmassa numerossa (UL, 35/2016). Kiitos Janne hyvästä jutusta, yritän vähän jatkaa siitä.

”Se ei ollut meikäläisen hommaa. Olisi se sitten, jos siellä olisi joku todellinen helmi, jolla oikeasti olisi mahdollisuuksia maailman huipulle. Mutta ei ole”, sanoi Palander muun muassa.

Ollaan valmentamisen ideologian ytimessä.

Meillä on sportin parissa paljon ex-urheilijoita, jotka toimivat tänä päivänä joko palkallisissa valmennustehtävissä tai kilometrikorvauspohjalta ja osa vapaaehtoisina ilman palkkaa. Erinomaista, on hienoa, että he nyt haluavat antaa takaisin kaikkea sitä kokemusta ja osaamista, jota heille on omana aktiiviaikanaan kertynyt. Joku kokee sen kenties jopa velvollisuudekseen, osalle se on puolestaan leipätyö, joko omasta sisäisestä palosta kumpuavana tai sitten käytännön pakosta, kun ei oikein ole muutakaan.

Yhtä kaikki, urheilemisen kokemusta ei kerry kuin urheilemalla, onnistumisten ja epäonnistumisten, ylä- ja alamäkien kautta. Sitä ei voi hankkia kirjoista tai istumalla seminaareissa.
Valmentaminen on kuitenkin myös niin paljon muutakin kuin omien kokemusten jakamista. Se on kykyä ja halua ymmärtää urheilua ja erityisesti urheilijaa. Se on vuorovaikutustaitoja, sanallista ja sanatonta viestintää urheilijan ja valmentajan välillä. Se on urheilijan fysiologisten, psykologisten ja sosiaalisten tilojen ymmärtämistä ja hallintaa. Ja paljon muuta. Se on valmentajan kykyä ja halua mennä urheilijan ihon alle, kun tilanne sitä vaatii. Elää ja hengittää yhdessä urheilijan kanssa.

Ja se kaikkein vaarallisin tilanne on, kun on paljon halua ja riittämättömästi kykyä.

Huippu-urheilijalla on parhaimmassa tilanteessa ympärillään laaja piiri ihmisiä: tekniikkavastaava, taktiikkavastaava, ravintoexpertti, fysioterapeutti jne. Jokainen heistä tekee omaa työtään, mutta jonkun tulee kantaa vastuu kokonaisuudesta ja ymmärtää kokonaistilanne. Se on urheilijan Valmentaja.

Lajiliitot, urheiluoppilaitokset ja monet muut organisaatiot tarjoavat valmennuksellista tietoa ja koulutusta siitä kiinnostuneille ja valmentajan uralle aikoville. Toivottavasti nämä kurssit houkuttelevat myös ex-urheilijoitamme laajentamaan osaamisaluettaan omien kokemustensa ulkopuolelle, sillä he ovat valmennustehtävässään paljon vartijoina. Jos ei houkuttele, en halua käyttää heistä nimitystä valmentaja. Se on sitten jotain muuta.

Kuten työelämästä tiedämme, kaikista hyvistä työntekijöistä ei tule hyviä esimiehiä, ei vaikka kuinka opettelisit johtajuutta, vuorovaikutustaitoja ja muita tärkeitä hyvän esimiesvalmiuksia. Se vain ei kaikilta luonnistu.

Sama pätee urheiluun. Kaikista urheilijoista vain ei ole valmentajiksi ja kenties onneksi kukaan meistä ei tiedä, kuinka paljon talenttia ja potentiaalia Suomessakin on kadotettu huonon valmentajan ja huonon valmentamisen seurauksena.

Kalle Palander totesi suoraselkäisesti, ettei hänestä ole valmentajan hommaan. Vähän – tai ehkä ei edes niin vähän – särähti korvaan Palanderin toteamus, että olisi pitänyt olla todellinen helmi, niin ehkä sitten olisi kiinnostanut. Se vaan kuulostaa niin opportunistiselta.

Nostan silti Palanderille hattua korkealle.

Painija Petra Ollin valmentaja Ahto Raska ei alkuviikosta ollut lehtitietojen mukaan edelleenkään puhunut sanaakaan Ollin kanssa Rion kisoista. Ei ole ollut oikea aika eikä paikka. Olympialaiset olivat kummallekin suuri pettymys, eikä sitä ole pystytty vielä yhdessä käsittelemään. Mutta sen aika tulee ja kuten Raska on todennut, ”se ei ole mikään yksi kokous.”

Aito valmentaminen lähtee sydämestä. Muuta tapaa ei voi olla.

PS. Kiitos Hoopi!

1 kommentti:

  1. Hienosti kirjoitettu blogi josta olen myös samaa mieltä se että on ollut hyvä urheilia esimerkiksi jalkapallossa ei tarkoita että on taitava valmentaja koska joukkueen valmentaminen on muutakin kuin osata tehdä taitavia pelaajia ja myös niinkuin sanoit Se on urheilijan fysiologisten, psykologisten ja sosiaalisten tilojen ymmärtämistä ja hallintaa. T.Ricky W

    VastaaPoista