maanantai 7. toukokuuta 2018

KUULUUKO OPISKELU URHEILIJAN POLKUUN?


On trendikästä puhua urheilijan polusta. Jotta olet jollakin tavoin urheiluasioissa uskottava, sinun tulee tuntea ja ymmärtää urheilijan polku; miten nuoresta urheilijasta tulee menestyvä ammattilainen. Minulla on ollut nuorten urheilijoiden kohdalla tilaisuus noin 10 vuoden ajan seurata tätä kaikkea läheltä – kenties lähempää kuin monella muulla. Se on ollut hyvin opettavainen ja ymmärrystä avartava kokemus.
Minun näkökulmani urheilijan polkuun kumpuaa vahvasti toisaalta seuratoiminnan ja toisaalta koulu- ja opiskelumaailman kautta. Onko urheilu ja opiskelu menestyksellisesti yhdistettävissä? Tukevatko ne toisiaan vai häiritseekö koulunkäynti ja opiskelu urheilemista? Tai toisin päin.
Riippuu kenelle kysymyksen esittää.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen toimii
Kun keskustelee urheilun ja opintomaailman ammattilaisten kanssa, vastaus on kristallinkirkas: koulu ja opiskelu ovat menestyksellisesti yhdistettävissä toisiinsa tavalla, jossa kumpikin tukee toistaan erinomaisesti. Tästä meillä on myös kiistatonta todistusaineistoa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö urheilija voi myös rakentaa itselleen hyvän aktiiviuran jälkeisen elämän ilman peruskoulun jälkeisiä opintojakin. Tai aloittaa opinnot urheilu-uran jälkeen. Näistäkin meillä on lukuisia esimerkkejä. 
Kun keskustelen näistä asioista omien 16-18-vuotiaiden oppilaideni kanssa, saan hyvinkin erilaisia vastauksia.
 
Osan mielestä opiskelu tapahtuu puhtaasti urheilun ehdoilla eikä siitä tingitä. Jos illalla on kotipeli, keskittyminen alkaa aamulla eikä kouluun voi tulla (!).

On myös oppilaita, jotka osaavat antaa ”näin kuuluu sanoa” –vastauksen: ”Totta kai koulu on tärkeä ja pystyn yhdistämään ne hienosti.” Valitettavasti opiskelijan päivittäinen työ ja toiminta eivät tue tätä juuri millään tavalla. 

Ja sitten ovat ne opiskelijat, jotka hoitavat kummatkin erinomaisesti; koulu ja opiskelu sujuvat mainiosti ja urheilu-ura kehittyy tavoitteiden mukaisesti.

Minun silmissäni näyttää vahvasti siltä, että nuorten kohdalla hyvä koulumenestys ja hyvä urheilumenestys korreloivat positiivisesti keskenään. Lantin toinen puoli on valitettavasti se, että menestymättömyys koulussa ja urheilussa korreloivat samalla tavalla. Toki poikkeuksia on kumpaankin suuntaan, mutta silti.

Urheilu ja televisio
Onko kukaan tullut ajatelleeksi, kuinka suuri rooli televisiolla on nuorten urheiluharrastamiseen ja erityisesti heidän suhtautumiseensa ammattimaista urheilua kohtaan? Televisio ja erityisesti sen maksukanavat suoltavat maailman huippuliigoja ja muita kansainvälisen huipun urheilutapahtumia ympäri vuoden. Käykö kukaan enää paikan päällä katsomassa ’normaalia urheilua’; urheilua ja urheilijoita, joihon pystyy realistisesti samaistumaan ja hakemaan innostusta omaan sporttiinsa?
Urheilua paikan päällä seuraavien keski-ikä on korkea, nuoret eivät enää mene katsomaan futis- tai lätkämatsia paikan päälle. Kaikki katsotaan TV:stä, mobiilista, sporttipubin valkokankaalta tai seurataan onlinena Twitteristä jne.

Nuoret eivät enää seuraa normaalia urheilua, ainoastaan maailman huippujen suorituksia, jolloin oma käsitys hyvästä ja palkitsevasta urheilusta vääristyy ja odotukset nostetaan epärealistiselle tasolle. Tasolle, jossa urheiluun pitää panostaa kaikki koulunkäynnin ja opiskelunkin kustannuksella.
Kaikkien ei tarvitse olla maailmanmestareita tai olympiavoittajia. On etuoikeus saada valmentautua kansallisen tason hyväksi urheilijaksi ja rytmittää omaa arkea ja valmentautumistaan mielekkäillä opinnoilla, jotka tuovat sisältöä päivää ja turvaa tulevaisuuteen.
Tällaisia nuorten urheilijoiden polkuja haluaisin nähdä vielä paljon enemmän.

Teksti on alunperin julkaistu Suomen Squashliiton Newsletterissä 3/2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti