maanantai 7. joulukuuta 2020

SQUASHAMMATTILAINEN RIINA KOSKINEN: ”Kaksoisura oli minulle selkeä valinta”

 

              Kun Riina Koskinen muutti 16-vuotiaana peruskoulun jälkeen Kuopiosta Helsinkiin, hänellä oli selvä visio tulevaisuudestaan squashammattilaisena. Tuo visio on tänään seitsemän vuotta myöhemmin yhtä kirkas ja sen rinnalla yhtä vahvana tavoitteena on hankkia mieluisa ammatti, johon urheilu-uran jälkeen voi siirtyä.

              Koskinen oli jo pikkutyttönä liittynyt Kuopion Uimaseuraan ja harrasti uintia aktiivisesti 14-vuotiaaksi asti. Sitten aika ei enää riittänyt kahden lajin harrastamiseen, sillä hän oli myös pelannut squashia 8-vuotiaasta. Oli aika tehdä valinta uinnin ja squashin välillä.

              ”Pääsin Squash Kuopion juniorina Leo Kärjen valmennukseen ja aloin menestyä. Voitin seitsemän vuotta putkeen oman ikäluokkani Suomen mestaruuden ja se vei minut myös juniorimaajoukkueisiin. Ja kun olin pärjännyt Jynkänlahden yläasteella hyvin, ovet Mäkelänrinteen urheilulukioon aukesivat ja muutin Helsinkiin”, Koskinen muistelee.

              Tykkäsin olla Märskyssä. Siellä oli hyvät harjoittelumahdollisuudet, koulun ja urheilun yhteensovittaminen sujui hyvin. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2018 eli minulla meni lukioon viisi vuotta, tosin olin vuoden Saksassa harjoittelemassa ja kävin siellä samalla koulua”, Koskinen kertoo.

              Fysioterapeutin opinnot käyntiin

              Koskinen aloitti tänä syksynä fysioterapeutin opinnot Laurean Ammattikorkeakoulussa. Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja alku on ollut tiukka, mutta innostava.

”Opintojen alku on ollut kiireinen, olen tehnyt ahkerasti töitä. Anatomiaa ja fysiologiaa on paljon ja ne on opittava hyvin, ne ovat kaiken perusta. Toinen iso opintoalue on ollut asiakaspalvelu tai asiakkaan kohtaaminen, niin kuin sitä meillä kutsutaan. Mutta jatkossa opintoihin tulee paljon käytännön tekemistä, harjoittelujaksoja ja niin edelleen. Hyvältä tuntuu, vaikka rankkaa onkin.”

Koronapandemia on keskeyttänyt kansainväliset ammattilaiskisat käytännössä kokonaan. Maaliskuun jälkeen Koskinen ei ole kisannut ammattilaiskentillä lainkaan. Kotimaiset kisat käynnistyivät elokuussa, samoin kansallinen liiga. Se on parempi kuin ei mitään, mutta ne eivät vie Koskista eteenpäin hänen squashurallaan.

”Koulu vie tosiaan paljon aikaa, joten päivittäisen treenaamisen ja opiskelun yhteensovittamisen kanssa on kyllä vähän haasteita. Mutta kyllä se toimii, Laureakin kuuluu Urhean piiriin. Lukujärjestys on joka viikko erilainen ja se hankaloittaa treenien sopimista valmentajan ja pelikavereiden kanssa. Tästä puuttuu toistaiseksi sellainen selkeä päivä- ja viikkokohtainen rakenne, joka on minulle tärkeää.”


”Haluan löytää rajani urheilijana”

”Olen 26-vuotias, kun valmistun Laureasta. Minulla on vielä runsaasti aikaa squashurheilijana, sillä sanotaan, että squashpelaajan ihanneikä on 28-30 vuotta. Haluan ehdottomasti löytää rajani urheilijana ja se vie minut varmasti paljon korkeammalle kuin nykyinen ammattilaissijoitukseni, joka on 128.”

On siis hyvin todennäköistä, että opintojen jälkeen Koskinen antaa kaikkensa squashille. Toki niin on nytkin, mutta silloin hän voi rakentaa harjoittelu- ja kisaohjelmansakin uraansa parhaiten edistävällä tavalla. Nyt se ei ole samalla tavalla mahdollista, olkoonkin, että etäopiskelu on tänä päivänä yleistä ja teknisesti vaivatonta.

Jenkkivaihtoehtokin oli mahdollinen

Koskinen pyrki vuonna 2019 lukemaan farmasiaa, mutta ei päässyt. Mutta hänelle kaksoisura oli selkeä valinta ja hän haki myös muualle.

”Pyrin myös Trinity Collegeen Yhdysvaltoihin. Miko Äijänen, Suomen miesten ykköspelaaja, opiskelee siellä nyt toista vuottaan ja hän kannusti minua hakemaan sinne, eikä ehkä vähiten siksi, että siellä on yksi maan parhaista, ellei paras, squashvalmennus.”

”Pääsin sinne ja mietin pääni puhki, lähdenkö. Opinnot kestävät siellä neljä vuotta ja olisin saanut erinomaista squashvalmennusta, mutta kun oikein ajattelin ja mietin valittavia oppiaineita ja aineyhdistelmiä, niin en vain oikein päässyt sinuiksi niiden kanssa. Mietin sitä päätöstä ihan viimeiseen päivään saakka ja sitten päätin, etten mene. Sen jälkeen olo oli hirveän helpottunut. En kertonut tästä perheen lisäksi kuin ihan parille henkilölle, koska en halunnut vastailla jatkuviin kysymyksiin asiasta. Nyt olen varma, että tein oikean päätöksen, fysioterapia on minun juttuni”, Koskinen kertaa tapahtumia.

Luopumisen tuska

Muutettuaan Kuopiosta Helsinkiin vuonna 2013 Riina Koskinen on ehtinyt asua HOAS:n opiskelija-asunnossa, Hollantiin lähteneen pelikaverin kämpässä ja parissa muussakin asunnossa. Tällä hetkellä hän asuu yhdessä Emilia Soinin, Suomen naisten ykköspelaajan ja maajoukkuekollegan kanssa kimppakämpässä Helsingin Munkkivuoressa, muutaman sadan metrin päässä Talin squashhallilta.

”Olihan se iso muutos tulla 16-vuotiaana yksin Kuopiosta Helsinkiin. Paljosta piti luopua, perhe ja ystävät jäivät Kuopioon ja ajattelin ensin, että opiskelen joka toisen jakson Märskyssä ja joka toisen Kuopiossa. Yhden kerran kokeiluksi se jäi ja sitten olin koko ajan Helsingissä.”

”Itsenäistymisen piti kuitenkin tapahtua nopeasti. Mutta minulla oli paljon hyviä squash- ja koulukavereita ja he auttoivat paljon. Ja vaikka olenkin asunut Helsingissä jo seitsemän vuotta, niin ajattelen niin, että lopullinen itsenäistyminen tapahtuu vasta sitten, kun voin huolehtia itsestäni täysin myös taloudellisesti. Nykytilanteessa aikaa työnteolle ei ole ja olen isosti kiitollinen perheelleni, että he mahdollistavat minulle opiskelun ja squashinpeluun. Tiedän, että tällainen ei ole läheskään kaikille nuorille urheilijoille mahdollista. Minulle on ja siitä iso kiitos lankeaa perheelleni”, Koskinen vakavoituu.

Squash ei lajina elätä kuin aivan maailman huippuja. Kun tenniksen palkintorahat ja mainostulot lasketaan miljoonissa, squashissa ne lasketaan tuhansissa.

”Ammattilaiset elättävät itsensä uransa ajan palkintorahoilla, sponsorituloilla, kutsuturnausten palkkioilla ja niin edelleen, mutta säästöön ei jää paljoakaan, monelle ei mitään. Siksi kaksoisura ja hyvän ammatin hankkiminen on minulle selvä asia. Ja toki ura voi loppua vaikka huomispäivänä pahaan loukkaantumiseen. On tärkeää, että on jotakin, mihin nojata.”

Kohti omia EM-kisoja

Koskinen on keskeinen pala Suomen naisten squashmaajoukkuetta yhdessä Soinin ja Emilia Korhosen kanssa, joka on saanut omat opintonsa päätökseen Englannissa ja voi nyt keskittyä kokonaan squashiin kotikaupungissaan Bristolissa.

Joukkue nousi vuoden 2019 EM-kisoissa A-ryhmään, jossa pelataan mitaleista ja naismaajoukkueen #ROAD2HEL-projekti on asettanut tavoitteekseen saavuttaa Helsingissä pelattavissa kotikisoissa mitalin.

”On se kova tavoite, mutta tehtävissä. Ja onhan se upeata, kun päästään pelaamaan  Kauppakeskus Triplaan sijoitettavalle kokolasikentälle, jossa meidän ja miesten joukkueiden pelit pelataan. Henkilökohtaisella puolella SM-kulta minulta puuttuu vielä ja se on yksi ehdottomista lähivuosien tavoitteistani. Samoin se, että palaan naisten ammattilaislistalla 100 joukkoon. Ja siitä sitten askel askelelta ylöspäin kohti kärkeä.”

Riina Koskinen on nyt 23-vuotias. Hän elää unelmaansa, opiskelee toiveammattiinsa ja panostaa sen rinnalla täysillä squashiin. Siihen kuului seitsemän vuotta sitten muun muassa muutto Helsinkiin. Mutta kuuluu siihen myös paljon muuta – vahvaa sitoutumista, motivaatiota, kunnianhimoa - ja kovaa työtä.

Näitä Riina Koskiselta ei puutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti