Squash on olympialaji – vihdoin. Kun runsas vuosi sitten selvisi, että squash on mukana vuoden 2028 olympialaisissa Los Angelesissa, se oli unelmien täyttymys niin lajille kuin pelaajillekin. Squash on ollut Yhdysvalloissa vahvassa kasvussa, joten moni squashfani toivoi salaa, että toivottavasti haave nyt toteutuu.
Näin myös Suomessa, jossa lajin harrastajia 1990-luvun alussa oli yli 100.000 ja tänään noin 25.000.
”Pääsy olympialaisiin oli iso voitto lajille ja se näkyy myös Suomessa harrastusmäärien kasvuna ja kiinnostuksen lisääntymisenä lajia kohtaan”, toteaa Suomen Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto.
Kolme suomalaispelaajaa on sitoutunut tavoittelemaan vuoden 2028 olympiapaikkaa. Se on pitkä aika squashin kaltaisessa raastavassa lajissa, mutta Emilia Soini (29 v.), Henrik Mustonen (34) ja Riina Koskinen (27) ovat ilmoittaneet Squashliitolle ja Olympiakomitealle hakevansa kisapaikkaa 32 pelaajan kaavioon maapaikkakiintiön kautta.
Soini on tällä hetkellä menestyvin suomalaispelaaja. Hänen ammattilaisrankinginsa on 55., mikä saattaisi riittää kisapaikkaan, jos olympialaiset olisivat nyt. Soini kisaa ahkerasti Euroopassa ja myös Yhdysvalloissa, jossa hänen valmentajansakin asuu.
Kokenein näistä kolmesta pelaajasta on Mustonen, jolla on meneillään 16. kausi PSA:n ammattilaiskiertueella. Mustonen on parhaimmillaan ollut sijalla 35 ja hänen potentiaalistaan kertoo mm. se, että kun hän hiljaisemman jakson jälkeen palasi vuosi sitten kilpakentille, hän nousi puolessa vuodessa yli 200 sijaa ollen nyt rankingin 168.
Koskinen valmistui viime keväänä Laurean AMK:sta fysioterapeutiksi, mikä sitoi hänet neljän vuoden ajaksi tiiviisti opintoihin. Nyt aikaa harjoitteluun ja kilpailemiseen on paremmin ja yhtenä tavoitteena on kipuaminen takaisin 100 parhaan joukkoon. Koskinen raivaa Mustosen tavoin tietään ylöspäin pienempien kisojen kautta. Mustonen kuvassa vasemmalla. ”Meillä
on hyvä ja tavoitteellinen ohjelma, ei vain ajatellen Los Angelesin
kisoja, vaan myös vuoden 2032 kisoja Australian Brisbanessa. Squashia ei
ole vielä valittu Australian kisoihin, mutta Australia on vanha,
perinteinen squashmaa, joten meillä on vankka usko siihen, että mukana
ollaan.”
”Helsingin Talin squashhallissa meillä pyörii kahden valmentajan voimin SquashAkatemia, jossa nuoret, lupaavat lukiolaiset ja hieman vanhemmat opiskelevat pelaajat harjoittelevat kolmena aamuna viikossa. Meillä on pitkäaikainen, hyvä yhteistyö Mäkelänrinteen lukion ja pääkaupunkiseudun Urhean ja sen alaisten oppilaitosten kanssa”, Monto jatkaa.
Suomen Olympiakomitealla on oma projekti ja ohjelma, joka koskee erityisesti ns. uusia olympialajeja, joihin siis myös squash kuuluu. Yhteistyötä on ollut jo aiemminkin, ennen kuin squash oli olympiaohjelmassa mukana, mutta nyt ollaan noustu uudelle tasolle.
”Olympiakomitean uusien olympialajien lajiryhmävastaava Jukka Rautakorpi kommentoi squashin olympiastatusta ja tilannetta seuraavasti:
”Squash
on lähtenyt selkein askelin rakentamaan huippu-urheilun vaatimusten
mukaista toimintaa. Lajijohto on pyrkinyt selkeämmin hakemaan tukea
huippu-urheilutoimintansa suunnitteluun tämän päivän muilta
huippu-urheilun toimijoilta. Olympiakomitean rooli on tuoda lajille
näitä mahdollisuuksia näkyväksi ja siten kaikki mahdollinen tuki
osattaisiin hyödyntää. Viimeisen vajaan vuoden aikana askeleet ovat
olleet tunnistettavat kohti menestyvää huippu-urheilua. Omassa
roolissani Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön työntekijänä tunnistan
tarvittavaa intohimoa menestymisen rakentamiseen squashin lajijohdossa.”
(Julkaistu Suomen Squashliiton mediatiedotteena 29.11. 2024, kuva Tommi Tapola)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti