maanantai 21. joulukuuta 2020

"VAPAAEHTOISET OVAT KANSALLISAARRE"

 Näyttelijä Sari Mällinen kutsuu vapaaehtoisia kansallisaarteiksi. Hän ei voisi olla enempää oikeassa ja on myös itse sellainen. Jos maassamme ei olisi vapaaehtoisia, meillä ei olisi myöskään organisoitua urheilua eikä urheilutapahtumia.

Squashin joukkueiden EM-kisat pelataan uuden aikataulun mukaisesti ensi vuoden elokuussa. Uuden päätöksen taustalla on, että koronapandemia on hellittänyt rokotusten käynnistymisen jälkeen niin, että päätös kisojen järjestämisestä elokuussa on realismia. Ja jo tähän mennessä, alkuperäisen kisa-aikataulun mukaisesti, Squashliitto ja kaikki kisojen vapaaehtoiset ovat tehneet satoja ja satoja työtunteja valmistellakseen kisoja. Ilman tätä talkootyötä nämäkin kisat jäisivät pelaamatta.

”Paskapäät ei saa pelikavereita”

Breakdance on hyväksytty vuoden 2024 olympialaisiin – kiipeily on siellä jo ensi vuoden kisoissa. Squash ei ole eikä lajia voi syyttää yrittämisen puutteesta. Kaikki on tehty, jokainen kivi on käännetty, mutta kun ei niin ei.

Lajimme olkoon maailman paras ei-olympialaji.

Squash on yhteisöllisintä urheilua, mitä minä tiedän. Ainakin Suomessa ja Euroopan Masters -kiertueella. Ihmiset tuntevat toisensa, keskinäinen vuorovaikutus on vilkasta, lajin sosiaalisuus korostuu kansallisuudesta riippumatta. Pelaajat ovat keskenään vapautuneita ja rentoja – on vain maila, pallo ja kenttä. Ei tarvitse olla mitään muuta kuin mitä on, pelaajana ja ihmisenä.

Tässä on nyt pakko lainata maamme pitkäaikaisen squashvaikuttajan (pelaaja, valmentaja, liiton työntekijä, …) Markku Hyrskeen sanoja:

”Paskapäät ei saa pelikavereita.”

Tämän todempaa sanontaa saa hakea. Ei muuten löydy.

Talkoissa ollaan

Joulukuun 4. päivänä vietettiin kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Ja kun miettii vapaaehtoistyön roolia, niin se on paljon ensimielikuvaa laajempi, sillä kaikki ne ihmiset, jotka työskentelevät eri alojen järjestöissä, yhdistyksissä, seuroissa ja ryhmissä ilman palkkaa, ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. Talkootyö on usein käytetty synonyymi vapaaehtoistyölle ja se varmasti saa monet meistä ajattelemaan vapaaehtoistyöstä kapeammin kuin mistä kaikesta oikeastaan on kysymys.

Suomen Squashliitto täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Ajatelkaa sitä määrää vapaaehtoisia, jotka ovat olleet lajimme parissa mukana puolen vuosisadan ajan. Se on huima määrä ihmisiä seuratoiminnassa luottamushenkilöinä, ohjaajina, valmentajina, kisajärjestäjinä jne. Ja se on huima määrä ihmisiä liiton eri luottamustehtävissä. Koko olemassaolonsa ajan liiton palkkalistoilla on kerrallaan ollut 1-4 henkilöä. Tuo 1 henkilö on aika varma muistikuva, 4 henkilöä voi heittää +/- 1 henkilöä. Mutta ymmärrätte mitä tarkoitan, ilman talkooporukkaa tämä ei yksinkertaisesti pyöri, ei millään.

Kun miettii vapaaehtoistyön motiiveja, niiden kirjo on melkoinen. Monella se liittyy omaan tai omien lapsien harrastukseen, toisilla silkkaan rakkauteen lajia kohtaan. Ja jotkut näkevät – ihan perustellusti – vapaaehtoistoiminnan tuovan pätevyyttä, osaamista ja arvostusta omaan ns. oikeaan työhön ja uraan. Jos olet ollut useamman vuoden mukana esimerkiksi seurasi vapaaehtoistoiminnassa, se on erittäin hyvä referenssi moneen työhön tai ammattiin ja se on arvokas rivi CV:ssa.

Mutta on motiivi vapaaehtoistyöhön mikä tahansa, oleellista on, että olet oikeasti mukana ja heittäydyt täysillä mukaan omien resurssiesi puitteissa. Vasemmalla kädellä ei kannata lähteä mukaan, mitä teetkin, sitoudu ja tee se kunnolla.

Kohti EM-kisoja

Lopetetaan, millä aloitettiin.

Helsingissä pelataan ensi elokuussa huikeat joukkueiden EM-kisat. Se on loistava näyteikkuna lajiimme ja tarjoaa valtavat mahdollisuudet tehdä squashia tunnetuksi uusille harrastajille.

EM-kisojen valmistelu on monessa työryhmässä käynnistynyt. En voi puhua tarkemmin muista ryhmistä kuin viestintä- ja markkinointiryhmästä, jonka jäsen olen.  Olemme tavanneet joitakin kertoja virtuaalisesti, meillä on kisojen viestintäsuunnitelma (ennen, aikana, jälkeen) olemassa ja me olemme jo tehneet monia hyviä asioita. Mikään tähän mennessä tehty työ ei ole valunut hukkaan ja vauhti luonnollisesti kiihtyy, kun kisat lähestyvät ja moni ryhmä aloittaa työnsä uudistetulla aikataululla ensi vuoden puolella.

Nämäkään kisat eivät toteutuisi ilman kaikkia teitä vapaaehtoisia. Olkaa aidosti ylpeitä siitä, että olette mukana. Te teette upeaa työtä lajimme squashin parissa.

Oikein hyvää joulua kaikille. Olkoon vuosi 2021 edeltäjäänsä terveempi ja parempi.

Julkaistu alkuperäisesti Suomen Squashliiton Newsletterissä 21.12.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti